2012. július 2., hétfő

Uborkaszezon, készítsünk kovászos uborkát!

Ez az. A nyár, a meleg és a magyar puszta tradicionális és szezonális savanyúsága. Elkészítése egyszerű, legfeljebb három napot vesz igénybe. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert hamar elfogy és újabb három napot kell várnunk a következő adagra. Az ideális mennyiség az 5 liter. Felszerelés szükséglete mindössze egy 5 literes befőttesüveg és egy kistányér. Ezt a receptet a nagymamámtól kaptam réges-régen. Valószínűleg ő is örökölte. Leírva sosem láttam, de azonnal megjegyeztem.

Kovászos uborka (recept) -5 liter


Az uborka elkészítése a hozzávalók beszerzésével kezdődik. Szeretek piacra járni, mert ott többféle áruból tudok válogatni. Van, aki a kisebb és van, aki a nagyobb, harapható uborkákat szereti. Én részemről a nagyobbak pártján állok, de szívesen eszem kilószám a kisebbeket is.

Hozzávalók:


  • 2,5 kg kovászolni való uborka
  • 1 csokor fás szárú kapor
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 liter friss alpesi forrásvíz (ha véletlenül nem jutsz hozzá, akkor jó lesz a budapesti, vagy egyéb csap- és kútvíz is)
  • 3 púpos evőkanál „NEM jódozott” só -mondta a nagynéném-
  • fél szelet vagy kis sercli kenyér (kovászos, ha lehet)

Uborka és a hozzávalók előkészítése:



Áztasd be az uborkát bő vízbe, majd cseréld le a vizet! Kisvártatva egyesével mosd meg és tedd tálra! Vágd le mind a két végét úgy fél-fél cm vastagságban és nyald meg, hogy nem keserű-e. Amelyik az, azt komposztáld! Az uborkát fogd a bal kezedbe és a jobb  kezedben lévő kést élével a hosszabbik vége felé szúrd bele, majd vágd félbe úgy, hogy az eleje és a vége még összetartsa! Fordíts az uborkán egy negyedet és ismételd meg! Az uborkád négybe van vágva, mégsem esik szét. Képen is megmutatom.

Forralj fel 3 liter vizet és tedd bele a három kanál sót! Keverd el, majd hűtsd ki! Ha betöltés után marad víz, ne öntsd ki! Mindig kiforr és utána kell tölteni.

Pucold meg a fej fokhagymát és mossd meg a kaprot is.


Beüvegezés:


Harmadold el a kaprot és a fokhagymát: Egyik harmadát tedd az üveg aljára! Függőlegesen, állítva tegyél bele egy sor uborkát! Erre megint egy sor kapor és fokhagyma, majd még egy sor uborka. Ere tedd rá a maradék kaprot és fokhagymát, és fektesd rá a maradék uborkákat úgy, hogy a kenyeret rá tudd még tenni a tetejére! Egy fás kaporszár darabbal, vagy faspatulával szorítsd be! Öntsd föl csurik a kihűlt sós vízzel és fedd le egy kistányérral! Tedd olyan helyre, ahol egész nap süti a nap! A hőmérséklet és a napsütéses órák függvényében 2 és 3 nap szükséges az elkészültéig. Ha túlérleled plöttyett lesz és nem fognak dicsérni a női vendégeid. Ha hamar szétszeded, akkor belül fehér és nyers marad. Érlelődés közben néha kóstold meg!

Mikor elkészült, szedd ki belőle az uborkákat és a fokhagyma gerezdeket. Tedd zárható edénybe és szűrd rá a levet! Fedd le és tárold hűtőben! Hosszú hetekig eláll.

Ha véletlenül szétszedés után jössz rá, hogy éretlen, tedd újra egy kicsit napra és érleld még! Menni fog.

Tanács:


Soha nem áhítozz kovászos uborka után télen ősszel és tavasszal, valamint borongós nyári napokon! Nem fog sikerülni. Ellenben a 35 fokos kánikulában 2 nap alatt garantáltan elkészül. A Mama szerint éjszakára be kell vinni a lakás melegebb részére, hogy ne hűljön ki, majd reggel újra ki. Ez a forró nyári éjszakákra nem igaz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése