Hazánkban nem elterjedt és közkedvelt gyümölcs, szerintem méltatlanul. A füge egyike a legrégibb kultúrnövényeknek. Már az Ószövetségben is a termesztését és fogyasztását említik. A 21. század hazai időjárási viszonyok között remekül megterem a Kárpát medencében. Áruházakban és piacon kizárólag déltől érkező gyümölcsöt lehet kapni. A török füge igen szép, nagy és lila. Négy darabos csomag, mely nem több 30 dkg-nál közel 700 forint. Tehát ültess otthon fügefát, tudományos nevén Ficus carica. A kertünkben két fánk van. Valójában az egyik a szomszédból ered, de a felette tornyosuló fenyőfák miatt a teljes lombozata átlóg. A másik fát én ültettem, de minden télen elfagynak az ágai, és tavasszal tőről hajt újra. Termése nincs, vagy sosem érik be. A szomszéd fája annál szaporább. Ha sok meleg van és esik is az eső -azzal az álterméseket duzzasztva- évente 15-20 kg terem rajta. Az érése folyamatos, naponta több darab terem. Fogyasztható nyersen és lekvárnak egyaránt. Egyesek –aljas szándékból- pálinkát is főznek belőle. A lekvár elkészítése igen egyszerű, szinte azonos a már megszokott receptekkel.
Citromos fügelekvár
Hozzávalók:
- 1 kg érett füge
- 8 evőkanál kristálycukor
- 3 dl víz
- fél citrom kicsavart leve
- nátrium-banzoát
- üvegek, kupakok és befőző fólia
Jól mosd meg a gyümölcsöt. A zöld szárakat vágd le, és szeld négybe. Tedd bele vastagfenekű lábasba, tedd hozzá a cukrot és a vizet. Főzd kb. egy órát, amíg a fügék mállásig puhulnak.
Kézi mixerrel pépesítsd el és öntsd hozzá a citromlevet. Főzd további negyed órát, de vigyázz, mert most már le tud égni. Szükség esetén a sűrűség beállításához tegyél még hozzá kis vizet, és még forrald egy kicsit. Ezzel a lekvár maga elkészült.
Most tartósítani kell
A hagyományos meleg dunsztot szoktam alkalmazni. Tisztára mosott, megszárított, kicsi és előmelegített üvegekbe töltsd be a lekvárt. A tetejére tégy egy késhegynyi tartósítót (nátrium-banzoát). Fedd le a fóliával és jó erősen tekerd rá a kupakot. Az üvegeket tedd kosárba és jól csomagold be pokrócokkal, hogy minél később hűljön ki. Így tartósított kelvárok a 80-as évekből is fogyaszthatóak. Jó munkát!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése